Cremeren

Kiezen voor crematie

De een kiest bewust voor begraven, de ander voor cremeren. Die keuze is heel persoonlijk. Mensen die voor een crematie kiezen, doen dat bijvoorbeeld vanuit hun geloofs- of levensovertuiging of vanuit traditie. Anderen omdat ze vinden dat cremeren de cirkel van het leven rondmaakt. Of omdat cremeren goedkoper is. Sommigen kiezen voor cremeren omdat as bij een verhuizing kan worden meegenomen en een graf niet.

Crematorium kiezen

Voor het cremeren van de overledene kunt u terecht bij een crematorium van uw keuze. Er zijn er verschillende in de omgeving. Wilt u een afscheidsbijeenkomst in het crematorium? Dat kan. Maar een andere locatie kan ook. Na afloop kunt u de overledene begeleiden naar het crematorium. Meer weten? De uitvaartverzorger van De Laatste Eer Drachten informeert u graag.

Wat gebeurt er met de as van een overledene?

Na de crematie bewaart de eigenaar van het crematorium de as van de overledene een maand in een speciale asbus. Dit is wettelijk vastgelegd. Op de asbus staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na een maand kunt u de asbus ophalen. U mag dan zelf een bestemming voor de as bedenken. U kunt de as bijvoorbeeld thuis bewaren, verstrooien, meenemen naar het buitenland of begraven in een urnengraf. Op de gemeentelijke begraafplaatsen zijn verschillende mogelijkheden voor het bijzetten van urnen in een urnengraf, urnenmuur en het verstrooien van van as. De uitvaartverzorger van De Laatste Eer Drachten kan u precies vertellen welke keuzes u heeft. Wilt u het maken van een keuze voor de bestemming van de as nog even uitstellen, dan kan het crematorium, vaak kosteloos, de as maximaal een halfjaar in een speciale ruimte bewaren. Deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.

Crematiekosten

Net als bij een begrafenis heeft u veel van de kosten in eigen hand, zoals de keuze van een kist, de uitvaartlocatie en het rouwvervoer. De basiskosten voor een crematie bedragen ongeveer € 2.000 voor de laatste verzorging, bezorging van de kist, uitvaartbegeleiding en het cremeren zelf. Sommige crematoria berekenen een toeslag voor cremeren in het weekend.

Wanneer is/mag de crematie?

In de Nederlandse wetgeving staan regels voor crematies. Zo mag een overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden worden gecremeerd. Weekenden en feestdagen worden niet meegerekend. Tenzij de burgemeester van de gemeente toestemming geeft voor afwijking van deze regel.

Meer informatie? Maak een afspraak.

24 uur per dag bereikbaar op
telefoonnummer: 0512 - 515 827