Bekijk online

Rond Kerstmis wensen we elkaar gezellige dagen met familie en vrienden. En op oudejaarsavond wensen we elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar. Het beste voor elkaar…. in deze tijd van oorlogen, verharding en polarisatie lijkt het wel of we verleerd zijn om naar elkaar om te zien. Bestaat er nog echte zorg voor elkaar? Mijn antwoord: jazeker. Er is nog zo veel licht en warmte om ons heen, ik zie het dagelijks bij De Laatste Eer Drachten. In deze nieuwsbrief leest u over onze zorgdames. Zij staan 24/7 klaar om als eersten te arriveren bij de familie wanneer iemand is overleden. Ook ver na de uitvaart blijven we de nabestaanden steunen. Verderop leest u over rouwverwerking en onze samenwerking met Minskenwurk - Centrum voor verlies en rouw. Laten we ook het komende jaar naar elkaar blijven omzien. Ik wens u licht, warmte en voorspoed in 2024.

hilda-550px.png


zorgdames_.png

Even voorstellen:

Zorgdames Klasina Hoogeveen en Lianne Bron

Vlak nadat iemand is overleden, komen onze zorgdames Klasina Hoogeveen en Lianne Bron voor de laatste verzorging van de overledene. Ze zijn 24/7 beschikbaar en doen dankbaar werk. ‘We arriveren altijd samen. Je komt dan binnen bij een familie van wie het verdriet vers en intens is’, vertelt Klasina. ‘Daar gaan we begripvol mee om, we nemen alle tijd voor de familie. We condoleren de aanwezigen, gaan het gesprek aan en bieden een luisterend oor. Daarbij gaat het ook om de kleine dingen om de beladenheid van het moment weg te nemen. Bijvoorbeeld: is de familie Fries, dan praten wij ook Fries.’

Nadat alle tijd is genomen voor de familie, gaan de zorgdames over tot de laatste verzorging van de overledene. Lianne: ‘Je moet dan onder meer denken aan wassen, aankleden en haar wassen en in model brengen. Soms wil de familie meehelpen, dat kan altijd. Na de laatste verzorging leggen we de overledene op bed, met een bekoeling eronder. En soms leggen we hem of haar ook in de kist. Daarna kan de overledene overgebracht worden naar uitvaartcentrum Slingehof om daar opgebaard te worden in de speciale opbaarkamers.

We proberen de overledene altijd achter te laten zoals hij of zij er bij leven ook uit zag. Dat is voor de familie heel waardevol. Vaak krijgen we daarover ook reacties van de nabestaanden. ‘Precies zoals vader altijd was.’ Dan weten wij dat we ons werk goed hebben gedaan.’ Lees het hele interview >>>


Wilt u eens rondkijken in uitvaartcentrum Slingehof?

Bezoek onze inloopochtend of -avond

slingehof1.png 
Een uitvaart draait om liefdevol loslaten. De Laatste Eer ondersteunt u daarbij. Graag vertellen we u er alles over tijdens onze inloopochtenden en -avonden. Onze uitvaartverzorgers en verzekeringsexpert staan u dan graag te woord. Wilt u gewoon eens rondkijken in uitvaartcentrum Slingehof? Of hebt u vragen over uw uitvaartverzekering?

U bent van harte welkom!

Inloopochtenden

8.30 – 12.30 uur

  • donderdag 15 februari
  • donderdag 14 maart
Inloopavonden

19.00 – 20.30 uur

  • maandag 5 februari
  • maandag 4 maart

Harrie-tte-Modderman.png 

Rouwverwerking, hoe ga je ermee om?

Het verlies van een dierbare heeft ingrijpende gevolgen voor de nabestaanden. De Laatste Eer Drachten ondersteunt daar graag bij. Wij werken hiervoor nauw samen met Minskenwurk - Centrum voor verlies en rouw. Harriëtte Modderman van Minskenwurk: ‘Wij bieden mensen handvatten om contact te maken met verlies én herstel. Meestal zijn vier afspraken voldoende voor mensen om het leven weer op te kunnen pakken. Rouw en verlies uit zich bij iedereen anders. Van somberheid en piekeren tot verstoorde relaties in het gezin of op het werk. Soms gaat het zo ver dat mensen helemaal vastlopen in hun leven. Tijdens de rouwbegeleiding leg ik uit wat rouw eigenlijk is, hoe het mentaal werkt en hoe het ook lichamelijk kan doorwerken. Ik help mensen om contact te maken met hun verdriet, maar bijvoorbeeld ook met positieve gevoelens na het overlijden. Wat je ook ervaart, het is natuurlijk en het hoort erbij. Belangrijk is ook dat nabestaanden leren vertrouwen op hun intuïtie. Want vaak voelen ze zelf heel goed aan wat goed voor hen is, terwijl hun omgeving daar afwijzend tegenover kan staan. Zo werken we samen toe naar begrip en inzicht om te kunnen herstellen.’

button-Lees-meer-over-rouwbegeleiding.png


Sparen voor uw uitvaart, is dat verstandig?

Als lid van DLE Drachten hebt u automatisch onze basis uitvaartverzekering. Hiermee bent u verzekerd voor een sobere uitvaart ter waarde van € 2.500. Maar een uitvaart kost tegenwoordig al gauw € 7.000 of meer. Daarom is het verstandig om extra geld opzij te leggen. Veel mensen kiezen daarom voor een aanvullende verzekering van DLE Drachten. Anderen kiezen er liever voor om geld te sparen. Verzekeren of sparen, allebei hebben ze voor- en nadelen. Zo is sparen heel laagdrempelig. U hoeft alleen maar een spaarrekening te hebben en regelmatig geld te storten totdat u genoeg hebt voor de totale uitvaartkosten. Maar sparen heeft ook nadelen. Want met een uitvaartverzekering hebt u vanaf dag één recht op uw totale verzekerde bedrag, terwijl sparen langer duurt om genoeg geld opzij te leggen. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van sparen of verzekeren? We hebben alles voor u op een rij gezet. Klik op de onderstaande button.

button-Lees-meer.png


ipad.png
Digital Life Legacy:

Hoe kom je na een overlijden bij digitale bestanden?

Iedereen heeft digitale bezittingen. Van foto’s, persoonlijke brieven en e-mails tot wachtwoorden voor online bankieren en voor laptops en mobieltjes. Sommige van deze digitale bezittingen hebben emotionele waarde, andere misschien ook financiële waarde. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kom je als nabestaanden dan bij belangrijke bestanden als je geen wachtwoord of toegangscode hebt? Bij DLE Drachten werken we hiervoor samen met Digital Life Legacy. Deze organisatie helpt met het toegankelijk maken van waardevolle en dierbare data voor de rechtmatige erfgenamen. Digital Life Legacy is hét Nederlandse kenniscentrum voor digitale nalatenschappen.