Wat kost een uitvaart?

Uitvaartkosten, hoe grootser hoe duurder

“Wat kost een uitvaart?” Een logische vraag die we vaak krijgen. Maar het antwoord is nog niet zo simpel. Want elk mens is anders, dus kiest iedereen voor een andere invulling van het eigen afscheid. Wat een uitvaart kost, hangt dus helemaal af van uw persoonlijke uitvaartwensen. Wilt u een groots afscheid met veel mensen, een chique rouwauto en veel bloemen? Of voelt u zich prettiger bij een intiem afscheid in kleine kring? Als stelregel geldt: hoe uitgebreider het afscheid, des te hoger de uitvaartkosten. En hoe bescheidener, des te minder de uitvaart kosten gaat.

Gemiddelde kosten uitvaart

Wat een uitvaart kost, hangt deels af van de keuze voor begraven of cremeren. Want de gemiddelde kosten van een begrafenis zijn hoger dan van een crematie. In 2024 bedragen de gemiddelde uitvaartkosten:
• Begrafenis: € 7.000 tot € 10.000
• Crematie: € 7.000

De kosten van een gemiddelde uitvaart beginnen dus ongeveer bij € 7.000. Wat kost een uitvaart minimaal? Zelfs bij een uiterst sobere crematie moet u nog altijd rekenen op € 5.000. Tegenwoordig wordt wel reclame gemaakt voor de “goedkoopste uitvaart” maar hieraan zitten vaak haken en ogen. Zo is de keuze voor de uitvaartlocatie meestal niet vrij.

Kosten uitvaart berekenen

Zelf uw uitvaartkosten berekenen gaat heel eenvoudig met onze uitvaartcalculator. Dit kost u slechts enkele minuten. U krijgt dan een globaal inzicht van alle mogelijkheden inclusief de bijbehorende kosten. Ook krijgt u een verzekeringsinformatie wanneer u budget tekort komt.

Standaard en bijkomende uitvaartkosten

Wat kost een uitvaart wanneer u alles uiterst bescheiden houdt? Is er dan sprake van dé goedkoopste uitvaart? Voor zowel een begrafenis als crematie geldt dat de kosten vooral samenhangen met de keuzes die u maakt. Hierbij is er een verschil tussen standaard en bijkomende uitvaartkosten. De standaard kosten zijn zaken die in principe gelden voor elke uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de laatste verzorging van de overledene, de kist en de diensten van de uitvaartverzorger. Bijkomende kosten heeft u zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan het opbaren, een luxe kist, rouwvervoer, dragers, huur van een locatie, catering en bloemstukken.


Kosten uitvaart berekenen? Neem vrijblijvend contact op.