Wat is een duurzame uitvaart?
Steeds meer mensen kiezen voor een groene oftewel duurzame uitvaart. Ook bij DLE Drachten krijgen we regelmatig vragen over duurzaam begraven en duurzaam cremeren. Bij een groene uitvaart maken mensen zo milieuvriendelijk mogelijke keuzes. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een duurzame uitvaartkist. Of om milieuvriendelijk cremeren of begraven op een speciale uitvaartlocatie. Belangrijke punten om rekening mee te houden bij een duurzame uitvaart zijn:
- Gebruik van duurzame of hernieuwbare materialen. Denk aan een uitvaartkist van onbewerkt Nederlands hout of wilgentenen.
- Uitvaartlocatie met aandacht voor duurzaamheid. De natuurbegraafplaats is hiervan een goed voorbeeld.
- Behoud van de biodiversiteit. Ook hierbij kiezen mensen vaak voor natuurbegraven.
- Crematie in een locatie met elektrische crematieovens en energieopwekking via zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld in Crematorium Wâldhôf Drachten.
- Korte vervoersafstanden en energiezuinig rouwvervoer zoals een elektrische auto of zelfs een uitvaartfiets.
- Gebruik van lokale en/of duurzame producten, bijvoorbeeld de bloemen, kleding, rouwkaarten en catering.
De voordelen van een duurzame uitvaart liggen dus vooral bij het milieu. Voor veel mensen komt daar nog iets bij: een duurzame begrafenis of crematie past bij hun principes en levensvisie. Een uitvaart is nu eenmaal iets heel persoonlijks.
Duurzame uitvaartkisten en materialen
Een duurzame uitvaartkist belast het milieu zo min mogelijk. Ze worden daarom ook wel groene uitvaartkist genoemd. Veel duurzame uitvaartkisten zijn bijvoorbeeld gemaakt van snelgroeiend binnenlands hout met FSC Keurmerk. Ook (chemische) lak of lijm wordt vaak vermeden. Het groene plaatje is compleet als de duurzame uitvaartkist wordt gemaakt in een milieuvriendelijk producerende fabriek. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe duurzame materialen. Een voorbeeld hiervan zijn duurzame lijkwaden van hennep, wol en linnen.
Duurzame uitvaartkist voor begraven
De meest groene uitvaartkisten zijn gemaakt van:
- wilgentenen
- bananenblad
- pandanus (schroefpalm)
Deze materialen zijn biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en ze putten de aarde niet uit. Overigens kiezen mensen in plaats van een duurzame begrafeniskist soms ook voor een duurzame draagbaar.
Duurzame uitvaartkist voor cremeren
Deze worden vaak gemaakt van snelgroeiend (FSC) hout zoals:
- populier
- wilg
- knotwilg
Duurzame crematiekisten hebben geen verbindingsmaterialen of ornamenten. Bij een duurzame uitvaartkist voor crematie is ook de bekleding gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Bijvoorbeeld hennep-, bamboe- en brandnetelvezel. Ook voor urnen zijn er tegenwoordig allerlei duurzame opties. Ze worden ook wel bio urn genoemd. Duurzame urnen worden gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals hennepvezel.
Naast duurzame begrafeniskisten en crematiekisten komen er ook steeds nieuwe uitvaartmethoden bij. Bijvoorbeeld resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Hierbij wordt het lichaam van een overledene opgelost in een wateroplossing. Daarna blijft alleen kalkachtig poeder over. Deze methode is nu nog niet toegestaan in Nederland. Wel is er een wetswijziging ingediend om resomeren toe te staan. Verder zijn er tegenwoordig uitvaartkisten en urnen van mycelium: een organisch weefsel van schimmeldraden, vaak van paddenstoelen.
Milieuvriendelijke begraafplaatsen
Steeds meer mensen kiezen voor milieuvriendelijk begraven op een natuurbegraafplaats. Dit zijn begraafplaatsen middenin de natuur. De graven liggen niet in rijen, iedereen mag er zijn of haar eigen laatste rustplaats kiezen. Natuurbegraafplaatsen zijn meestal bestaande stukken vrije natuur; zo wordt er geen grond opgeofferd en ingericht zoals bij gewone begraafplaatsen. Ook zijn er natuurbegraafplaatsen die zo zijn opgezet dat ze nieuwe natuur opleveren.
In Friesland kennen we de volgende natuurbegraafplaatsen:
Mensen kiezen voor een natuurbegrafenis omdat ze een duurzame, milieuvriendelijke uitvaart willen. Bij natuurbegraven worden alleen volledig afbreekbare materialen gebruikt voor de kist of urn. En hetzelfde geldt voor de kleding van de overledene. Ook komt op een natuurgraf vaak alleen een houten gedenkteken. Op een natuurbegraafplaats heerst eeuwige grafrust. Mensen huren er een graf voor 250 jaar.
GreenLeave uitvaarten: een duurzame keuze
Wilt u duurzame keuzes maken voor een uitvaart? Graag wijzen we u dan op de Stichting GreenLeave uitvaarten. Dit is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die richtlijnen hebben gemaakt om te bepalen hoe duurzaam een uitvaart is. Zo heeft GreenLeave een lijst gemaakt met duurzame uitvaartdiensten en -producten.
Kosten van een duurzame uitvaart
Gemiddeld zijn de kosten van een duurzame uitvaart vaak net iets hoger dan de kosten van een traditionele uitvaart. Maar dit hangt helemaal af van uw persoonlijke uitvaartwensen. Zo is een duurzame uitvaartkist vaak iets duurder dan een standaard kist. Daar staat tegenover dat een natuurbegraafplaats meestal goedkoper is dan een gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats. Want op een reguliere begraafplaats betaalt u 20 tot 30 jaar lang huur- en onderhoudskosten. Terwijl u op een natuurbegraafplaats slechts eenmalig een bedrag betaalt. Wilt u precies weten wat de kosten van een duurzame uitvaart zijn? DLE Drachten rekent het graag voor u uit.
Terug naar overzicht