Begraven of cremeren? De verschillen op een rij.

Begrafenis of crematie: altijd een persoonlijke keuze

De keuze voor begraven of cremeren is één van de eerste beslissingen voor de nabestaanden na een sterfgeval. Bij DLE Drachten respecteren we elke keuze. Cremeren en begraven is in de eerste plaats een heel persoonlijke afweging. Vaak is de keuze voor een begrafenis of crematie al gemaakt door de overledene zelf. Dit is dan meestal vastgelegd in een testament. Of bijvoorbeeld in ons gratis boekje ‘Wensen Voor Later’. Maar soms moeten de nabestaanden beslissen over begraven of cremeren. Hierover krijgen we vaak vragen. Daarom hebben we de belangrijkste verschillen tussen cremeren en begraven voor u op een rij gezet.

Cremeren en begraven: tijden veranderen

Vroeger was het bij een sterfgeval heel overzichtelijk: de overledene werd begraven. Tegenwoordig is dat heel anders. Wist u dat 67% van alle uitvaarten crematies betreft? Mensen zijn dus anders gaan denken over uitvaarten. Begraven en cremeren zijn allebei breed geaccepteerd. Toch hebben sommige mensen een zeer sterke voorkeur. Zo zijn begraven of cremeren en geloof voor velen onlosmakelijk verbonden. We krijgen dan ook regelmatig vragen over begraven of cremeren en de bijbel. Overigens zullen we hierover nooit over adviseren: bij DLE Drachten stellen we ons neutraal op. Voor sommigen heeft de keuze voor begraven of cremeren ook te maken met hun culturele achtergrond. Door de jaren heen zien we dat veel mensen vooral praktisch zijn gaan denken over begraven of cremeren. De kosten spelen daarbij een belangrijke rol.

Begraven of cremeren: de kosten

Over de kosten van begraven en cremeren kunnen we kort zijn. Begraven is vrijwel altijd duurder. In 2024 bedragen de gemiddelde uitvaartkosten:
• Begrafenis: € 7.000 tot € 10.000
• Crematie: € 7.000 

De uiteindelijke kosten van cremeren of begraven liggen vaak nog hoger dan alleen de uitvaartkosten. Dit hangt af van de uitvaartwensen van de overledene. Zo komen bij een begrafenis nog extra kosten zoals grafhuur, een grafmonument en soms ook grafonderhoud. Bij een crematie kunt u deze kosten vermijden wanneer u de urn bijvoorbeeld thuis bewaart. Toch kiezen mensen bij een crematie soms voor de asbestemming in een urnenmuur of een urnengraf, waaraan kosten verbonden zijn. En sommigen bewaren een kleine hoeveelheid as in een hanger, ring, armband of glasreliek die ze laten maken. 

Begraven, cremeren en grafbezoek

Voor veel mensen is het bezoeken van een graf heel belangrijk bij hun rouwverwerking. Dit biedt hen steun en troost tot in lengte van jaren. Ook dit is iets om rekening mee te houden bij de keuze voor begraven of cremeren. 

Uw eigen begrafenis of crematie regelen bij leven

Steeds meer mensen willen alvast hun uitvaart regelen bij leven. Dit geeft ze een gerust gevoel voor als ze er later niet meer zijn. En het voorkomt onduidelijkheid voor hun nabestaanden. Een voordeel is ook dat u zo rustig kunt nadenken over uw uitvaartwensen en deze kunt bespreken met uw gezinsleden of anderen. DLE Drachten adviseert regelmatig mensen bij het regelen van hun eigen uitvaart bij leven.

Vraag vrijblijvend om een adviesgesprek.