Social media na overlijden

Social media zoals facebook verwijderen na overlijden

Social media horen tegenwoordig bij het dagelijks leven. Maar wat als je overlijdt, of als een dierbare van u overlijdt? Moeten dan alle accounts verwijderd worden? Hier zetten we voor u op een rij wat te doen met social media na overlijden. Onderaan deze pagina vindt u bovendien handige links over de verschillende social media. 

Wel of niet Facebook account verwijderen na overlijden?

Bij De Laatste Eer Drachten krijgen we veel vragen van nabestaanden over social media en overlijden. “Moeten we het facebook account van de overledene verwijderen?” Het antwoord is: dit moet niet, maar het kan wel. Die keuze is heel persoonlijk. Soms laten nabestaanden bewust het facebook account na overlijden bestaan; tijdelijk of zelfs permanent. En voor andere social media geldt dat net zo. Op die manier kunnen nabestaanden herinneringen blijven ophalen aan hun dierbare. En vrienden, familie en kennissen kunnen nog een bericht of een herinnering posten voor de overledene. Zoiets kan onderdeel van het rouwproces zijn, maar nogmaals: dit is heel persoonlijk. Houdt u er wel rekening mee dat er ook nadelen zijn aan het laten bestaan van social media accounts na overlijden.

Social media na overlijden aanhouden: de nadelen

Wanneer social media accounts na overlijden blijven bestaan, gaan allerlei meldingen gewoon door. Facebook vermeldt bijvoorbeeld de verjaardag van de overledene, waarna mensen mogelijk felicitaties gaan sturen. Op Facebook kunnen ook regelmatig herinneringen verschijnen, waar anderen mogelijk op gaan reageren. Dit kan pijnlijk zijn, zowel voor de nabestaanden als de mensen die goedbedoeld gereageerd hebben. 

Herdenkingsstatus Facebook en Instagram

Social media na overlijden verwijderen, hoeft niet meteen. Er is namelijk een tussenoplossing. Want u kunt kiezen voor de facebook herdenkingsstatus; dit kan ook op Instagram. Met de herdenkingsstatus op Facebook en Instagram wordt in het profiel van de overledene meteen zichtbaar dat hij of zij is overleden. Let op: hiervoor moet u eerst het overlijden officieel melden. Voor de herdenkingsstatus is het ook nodig dat een vriend of familielid toegang heeft tot het account van de overledene om het account te beheren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Profiel- en coverfoto wijzigen
  • Een bericht posten op de tijdlijn, bijvoorbeeld over de uitvaart
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken
Inloggegevens nodig

Wilt u een social media account na overlijden verwijderen, of de herdenkingsstatus aanzetten? Dan heeft u vrijwel altijd de inloggegevens van de overledene nodig. Het is verstandig om dit, wanneer mogelijk, voor het overlijden te regelen. Heeft u geen inloggegevens van de overledene? Dan kunt u een social media account mogelijk ook verwijderen door een kopie van de akte van overlijden op te sturen. Houdt u er echter rekening mee dat dit veel tijd kost.

Handige links:

Facebook

Instagram

X (voorheen Twitter)

LinkedIn

Pinterest

Google

Apple-id

Vragen over social media na overlijden? Neem gerust contact op.