Begraven

Mogelijkheden voor begraven

Gaat de voorkeur van de overledene en de nabestaanden uit naar begraven? Meestal kunt u terecht op de begraafplaats van uw keuze. Daarbij kunt u beschikken over een familiegraf. Van het familiegraf huurt u voor een vastgestelde periode, minimaal 10 jaar, het gebruikersrecht. U bepaalt dan als nabestaande zelf wie erin worden begraven. Verlenging van de huurperiode is over het algemeen mogelijk. Voor het plaatsen van monumenten en gedenktekens gelden per begraafplaats verschillende voorschriften en regels. De uitvaartverzorger van De Laatste Eer Drachten kan u uitgebreid informeren over het begraven in de omgeving.

Begraafplaatsen in en rond Drachten

De gemeente Smallingerland heeft vier algemene begraafplaatsen.

Begraafplaats Slingehof, Overstesingel 1 te Drachten.

Hier worden huurgraven uitgegeven. Deze begraafplaats beschikt ook over een urnenveld met urnenmuur. Het is ook mogelijk om as te verstrooien op deze begraafplaats. Dit kan dan op een algemeen strooiveld of op een persoonlijk strooivak.

Zuiderbegraafplaats, Burgemeester Wuiteweg 89 te Drachten.

Dit is de oudste algemene begraafplaats. Hier worden huurgraven voor 1 persoon of 2 personen naast elkaar uitgegeven. Op het achterste veld, is ruimte voor urnengraven en kan as worden verstrooid op een persoonlijk strooivak of op het algemene strooiveld. Naast de algemene begraafplaats is hier ook een kerkelijk gedeelte. Graven worden hier uitgegeven via de PKN (Protestantse Kerk in Nederland). Ook hier is het sinds kort mogelijk om hier as te verstrooien op een "eigen" stukje grond of op het algemeen strooiveld

Noorderbegraafplaats

De Noorderbegraafplaats is eigendom van de PKN. De beheerder regelt de uitgifte van de graven. In overleg met de beheerder wordt een graf uitgegeven.

Begraafplaats “Jezus Leeft”, Folgerster Loane 74 en 76 te Drachtstercompagnie.

Deze begraafplaats is sinds augustus 2004 eigendom van de Gemeente Smallingerland. Alle graven op deze begraafplaats zijn huurgraven. Ze zijn uitsluitend geschikt voor het begraven van één persoon.

Begraafplaats “De Waldhof”, Rydwei te Opeinde.

Dit is de nieuwste algemene begraafplaats. Op deze begraafplaats worden huurgraven voor 1 persoon of 2 personen naast of boven elkaar uitgegeven. Op deze begraafplaats zijn ook een urnenveld, een urnenmuur en graven voor personen met een islamitische geloofsovertuiging te vinden. As kan hier verstrooid worden op het algemeen strooiveld of op een persoonlijk strooivak.

Tarieven van de begraafplaatsen van de gemeente Smallingerland vindt u hier en informatie van de gemeente Smallingerland hier

Informatie over urnengraven, urnenmuren en verstrooien van as vindt u hier

Meer informatie over begraven? Neem contact op.

 

24 uur per dag bereikbaar op
telefoonnummer: 0512 - 515 827