Stille of technische crematie bij De Laatste Eer Drachten

‘Ik wil geen uitvaart’ zeggen steeds meer mensen. Juist voor mensen met sobere uitvaartwensen is stil cremeren een uitkomst. De stille crematie is een ingetogen en respectvolle manier van cremeren zonder uitvaart of andere ceremonie. De stille crematie wordt ook wel technische crematie of crematie in stilte genoemd. Graag leggen we de betekenis van stille crematie uit en welke voordelen zo’n stille uitvaart heeft. Ook informeren we u over de kosten van stille crematie en de regelgeving. Daarnaast beantwoorden we veelgestelde vragen om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Wat is een stille crematie zonder uitvaart?

Een veelgehoorde vraag is ‘Wat betekent crematie in stilte?’ De vraag geeft eigenlijk zelf het antwoord al: stil cremeren is een afscheid zonder uitvaart. Zonder dienst en zonder aanwezigen. Mensen kiezen hier bewust voor: ze willen een crematie zonder poespas. Soms vindt na de stille crematie alsnog een afscheidsceremonie plaats in klein gezelschap.

Heeft u ook specifieke uitvaartwensen voor een stille crematie? De Laatste Eer Drachten regelt graag een eerbiedig en ingetogen afscheid.

Voordelen van een stille crematie

Een stille crematie biedt verschillende voordelen:

 • Kosteneffectief. De goedkoopste optie voor een crematie.
 • Eenvoudig. Minder gedoe en juist focussen op de praktische aspecten.
 • Privé. Een stille crematie betekent minder publieke aandacht.
 • Flexibel. Mogelijkheid om later een herdenkingsdienst te houden.

Wilt u meer weten over de voordelen van cremeren in het algemeen? Lees dan verder op onze pagina over cremeren.

Waarom een technische crematie kiezen?

Niemand is gelijk, dus heeft ook iedereen persoonlijke uitvaartwensen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een stille uitvaart:

 • Persoonlijke voorkeur. Wie bescheiden leeft, wil misschien ook een bescheiden afscheid.
 • Financiële overwegingen. De kosten van technische crematie zijn laag.
 • Praktische redenen. Bijvoorbeeld wanneer nabestaanden zeer ver en verspreid wonen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw wensen voor een uitvaart vast te leggen? Bezoek dan onze pagina over wensen uitvaart vastleggen.

Kosten technische crematie

Een andere veelgehoorde vraag is: ‘Wat kost een technische crematie zonder uitvaart?’ Hierover kunnen we kort zijn. Technisch cremeren is aanzienlijk goedkoper dan een traditionele crematie met een uitgebreide uitvaartdienst. Bij De Laatste Eer Drachten hanteren we transparante tarieven voor stille crematies. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

 • Basis stille crematie: € 685,-
 • Uitgebreidere stille crematie: € 785,-

Goed om te weten: wat een technische crematie kosten gaat, hangt ook af van eventuele aanvullende uitvaartwensen. Bijvoorbeeld: u wilt na afloop van de stille uitvaart een herdenkingsdienst houden. Dan worden uw technische crematie kosten hoger dan hierboven genoemd. Hoe dan ook is de goedkoopste technische crematie altijd vele malen voordeliger dan de goedkoopste traditionele uitvaart. Dit maakt een stille uitvaart aantrekkelijk voor mensen die op de kosten willen letten.

Wilt u meer informatie over uitvaartkosten? Lees dan onze pagina over de kosten van een uitvaart.

Stille uitvaart: regelgeving en wetgeving

Houdt u wel rekening met de regelgeving rondom stille crematies in Nederland:

 • Wettelijke vereisten. Bijvoorbeeld de termijn waarbinnen de crematie moet plaatsvinden.
 • Vergunningen. Noodzakelijke documentatie en goedkeuring.
 • Meldingsplicht. Elke crematie moet gemeld worden aan de gemeente.

Veelgestelde vragen over een stille crematie

Er is geen verschil. Een technische crematie wordt ook wel stille crematie genoemd. In beide gevallen gaat het om stille uitvaarten zonder ceremonie, dienst en nabestaanden.

De kosten beginnen doorgaans vanaf € 685,- en kunnen oplopen afhankelijk van extra uitvaartwensen.

Jazeker. Na afloop van een stille uitvaart houden veel mensen een herdenkingsdienst.

Ja, bij elke crematie is een kist of een ander omhulsel verplicht. Wilt u de stille uitvaart zo sober mogelijk houden? Dan kunt u kiezen voor een eenvoudige houten uitvaartkist en duurzame alternatieven.

De as wordt bewaard in een standaard urn, ook wel asbus genoemd. Deze is vanaf één maand na de stille crematie op te halen door de opdrachtgever/nabestaanden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de asbestemming. Bijvoorbeeld bijzetten in een urnenmuur, verstrooien op een strooiveld of thuis bewaren.

Na het overlijden moet er wettelijk minimaal 36 uur gewacht worden voordat de crematie plaatsvindt. Binnen vijf werkdagen na het overlijden moet de crematie plaatsvinden, tenzij er toestemming is voor uitstel.

Bij een stille crematie is er doorgaans geen ceremonie of mogelijkheid om de crematie bij te wonen. Wilt u toch aanwezig zijn? Dit kan: bespreekt u vooraf de mogelijkheden met onze uitvaartverzorgers

Uw vragen over stille crematie

 • Wilt u meer weten over de opties voor asbestemming? Bezoek dan onze pagina over asbestemming.
 • Voor vragen over ons uitvaartcentrum kunt u terecht op de pagina van Uitvaartcentrum Slingehof.

Bij De Laatste Eer Drachten begrijpen we dat een stille crematie een persoonlijke en waardevolle keuze kan zijn. Of u nu kiest voor eenvoud, kostenbesparing of privacy, wij begeleiden u met zorgvuldigheid en betrokkenheid.

Neem contact op