Een natuurbegrafenis… kan dat in Friesland?

Natuurbegraafplaatsen in Friesland    

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegrafenis. In Friesland kan dit op:

Beide begraafplaatsen zijn een oase van rust en natuur waar mensen hun eigen laatste rustplaats mogen kiezen. 

Voor en na de natuurbegrafenis: uitvaartcentrum Slingehof

Bij natuurbegrafenissen maken families vaak ook gebruik van uitvaartcentrum Slingehof in Drachten. Want op de natuurbegraafplaats zijn de faciliteiten eenvoudig en beperkt. In uitvaartcentrum Slingehof beschikken de families over:

  • Opbaarkamer
  • Familie­kamer
  • Aula
  • Koffiekamer 

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is zoals het woord al zegt: een begraafplaats middenin de natuur. De graven liggen niet in rijen, iedereen mag er zijn of haar eigen laatste rustplaats kiezen. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een plek onder een boom. Of een plek waar ze het uitzicht mooi vinden. Een natuurbegrafenis betekent een unieke afscheidsceremonie in de buitenlucht. Vaak brengen de nabestaanden de overledene op een loopkoets naar de laatste rustplaats. Op een natuurbegraafplaats heerst eeuwige grafrust. Mensen huren er een graf voor 250 jaar. Op een natuurgraf komt vaak alleen een bescheiden houten gedenkteken. 

Waarom een natuurbegrafenis?

Mensen kiezen vaak voor een natuurbegraafplaats omdat ze zich diep verbonden voelen met de natuur en de aarde. Ze willen dat hun eeuwige rustplaats mee verandert met de seizoenen. Ook kiezen mensen voor natuurbegraven omdat het duurzaam is. Bij een natuurbegrafenis worden alleen volledig afbreekbare materialen gebruikt voor de kist of urn. En hetzelfde geldt voor de kleding van de overledene. Daar komt bij dat veel natuurbegraafplaatsen in Nederland zo zijn opgezet dat het nieuwe natuur oplevert.

Meer weten over een natuurbegrafenis? Neem vrijblijvend contact op.