Alvast uw uitvaart regelen bij leven
Wat te regelen voor je overlijden
Niemand denkt graag na over het eigen afscheid. Maar een crematie of begrafenis regelen bij leven is vaak heel verstandig. Zeker wanneer het levenseinde zich onmiskenbaar aankondigt, bijvoorbeeld bij ouderdom of ziekte. Ook zijn er soms andere aanleidingen waarom mensen alvast de eigen uitvaart voorbereiden. Bijvoorbeeld wanneer er familie of een vriend(in) is overleden. Of wanneer u uw testament aan het opstellen bent. Uw crematie of begrafenis op voorhand regelen, kan gemoedsrust geven voor uzelf. En voor uw nabestaanden voorkomt het onnodig speur- en regelwerk wanneer u er niet meer bent. Wilt u uw crematie of begrafenis regelen bij leven? Vraag om vrijblijvend adviesgesprek.
Checklist crematie / begrafenis
Uw crematie of begrafenis vooraf regelen, heeft nog een voordeel. Zo kunt u rustig nadenken over uw uitvaartwensen en deze ook bespreken met uw gezinsleden of anderen. Want je eigen crematie of begrafenis organiseren, kan veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld: wil ik begraven of gecremeerd worden? Of: moet ik vooraf nog een uitvaartverzekering regelen? Daarom hebben we een crematie en begrafenis checklist voor u gemaakt. Deze kunt u op onze website downloaden. Ontvangt u onze ‘overlijden regelen checklist’ liever per post? Neemt u dan even contact met ons op. Bij het regelen van een crematie of begrafenis bij leven zijn de onderstaande aandachtspunten handig.
Aandachtspunten voor crematie of begrafenis regelen bij leven:
● Notaris
Uw eigen crematie of begrafenis voorbereiden, daar komen vaak ook financiële en juridische zaken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een testament waarin u vastlegt wie uw erfgenamen zijn en hoe u de erfenis wilt verdelen. Maar het kan ook gaan over belangrijke familiezaken zoals het aanwijzen van een voogd. Daarom is het verstandig om het levenseinde eens te bespreken met uw notaris.
● Adressenlijst
Wie brengt u op de hoogte van uw overlijden? Wie nodigt u uit voor de uitvaart en wie niet? Uw eigen crematie of begrafenis regelen op voorhand, daar hoort ook een adressenlijst bij. Neem hier eens de de tijd voor en zorg ook dat uw lijst makkelijk vindbaar is in huis. Zo voorkomt u moeizame zoektochten voor uw nabestaanden.
● Verzekeringen
Aan een uitvaart zijn helaas ook kosten verbonden. Met een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden in een toch al verdrietige periode ook nog eens voor onverwachte kosten staan.
● Social media login
Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om het overlijden ook kenbaar te maken via Facebook of andere social media. Is dit ook uw wens? Zorg dan dat uw nabestaanden de inloggegevens hebben van uw social media account(s). Voor meer informatie kunt u op onze pagina over social media na overlijden kijken.
● Teksten voor advertentie en rouwkaart
Het levenseinde is iets intens persoonlijks. Waar de één een sober afscheid wil, kiest de ander juist voor uitbundig. Dit geldt ook voor zaken als de rouwadvertentie, rouwkaart en eventuele bedankkaart. Heeft u hierover wensen en ideeën? Zet ze eens op papier. Dit schept helderheid voor uzelf en uw nabestaanden.
● Locatie
Waar wilt u begraven of gecremeerd en bijgezet worden? Dit lijkt een overbodige vraag, want vaak kiezen mensen voor de eigen woonplaats. Maar misschien is er ruimte voor u gereserveerd in een familiegraf? Of wellicht gaat uw hart uit naar uw geboorteplaats of een andere locatie? Maak uw wensen tijdig kenbaar aan uw nabestaanden.
● Kleding
Vaak willen mensen herinnerd worden als de persoon die ze echt waren. Dit geldt ook tijdens de begrafenis of crematie. Welke kleding past daar voor u bij? Heeft u hierover duidelijke wensen, leg ze dan vast voor uw nabestaanden.
● Muziek
Waar vroeger en uitvaart altijd stemmig en plechtig was, is dat tegenwoordig heel anders. Vrijwel alles kan en mag. Dat geldt ook voor de muziek tijdens de uitvaart. Dus kiest de één voor religieuze muziek en de ander voor pop of live muziek. Heeft u specifieke muziekwensen? Zet ze eens op een rij voor uw nabestaanden.
● Receptie en koffietafel
Misschien herkent u dit: juist voor en na een uitvaart worden oude banden met familie en vrienden weer aangehaald. Een receptie en/of koffietafel kan mensen dan echt samenbrengen. Zoiets kan heel sober, maar ook uitgebreid. In ons Uitvaartcentrum Slingehof is er alle tijd om in rust gezamenlijk afscheid te nemen. Heeft u hierover duidelijke ideeën? Leg ze dan vast voor uw nabestaanden.
Uw crematie of begrafenis regelen bij leven? Neem vrijblijvend contact op.

Onze laatste blogs

Uitvaart regelen bij leven: Waarom steeds meer mensen hun afscheid vooraf plannen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun uitvaart bij leven te regelen. Waar dit vroeger vaak werd uitgesteld of zelfs helemaal niet werd besproken, zien we nu een duidelijke trend richting bewust afscheid nemen. In deze blog leest u waarom het vooraf plannen van uw uitvaart rust geeft én praktische voordelen heeft — voor uzelf en voor uw nabestaanden.

Uitvaartkosten en belastingaangifte: Wat mag u wel en niet aftrekken?
Een uitvaart brengt vaak meer kosten met zich mee dan veel mensen vooraf verwachten. Denk aan de kist, bloemen, opbaring, rouwkaarten en de plechtigheid. Nabestaanden vragen zich regelmatig af: zijn uitvaartkosten aftrekbaar bij de belastingaangifte? En: hoe verwerk je die kosten in de erfbelasting? In deze blog leggen we uit hoe het zit met belastingaftrek, wat wel en niet aftrekbaar is en waar u op moet letten bij de aangifte.

Wat gebeurt er met een bankrekening na overlijden? Een handig overzicht
Na het overlijden van een dierbare moeten er veel praktische zaken geregeld worden, waaronder de financiële afhandeling. Wat gebeurt er met een bankrekening bij overlijden? Kun je als nabestaande direct bij het geld op de rekening, of wordt deze geblokkeerd? In deze blog leggen we uit hoe bankzaken na overlijden worden afgehandeld en wat u moet doen om een bankrekening op te heffen na overlijden.