Wat te doen bij overlijden?
Ruimte voor emoties
Elk overlijden is een zeer emotionele ervaring. In de eerste uren na het heengaan is het belangrijk om ruimte te geven aan die emoties en om even tot rust te komen. Maar er moet ook veel geregeld worden, ook al staat uw hoofd daar waarschijnlijk niet naar. Om het u makkelijker te maken, hebben we de stappen voor u op een rij gezet. U kunt de stappen hier downloaden en printen om te bewaren bij uw verzekeringsdocumenten.
Stap 1: Direct regelen
- Bij een overlijden thuis: de huisarts of zijn/haar waarnemer bellen.
- Bij een overlijden in het ziekenhuis/zorgcentrum wordt de arts automatisch in kennis gesteld.
- Contact opnemen met De Laatste Eer Drachten, telefoon 0512-515827.
Wij zijn dag en nacht bereikbaar
Goed om te weten: bij elk overlijden moet een arts officieel de dood vaststellen. Dit proces heet lijkschouw en is een wettelijke vereiste voordat de uitvaart geregeld mag worden. Lees hier meer over wat een lijkschouw inhoudt en welke regels eraan verbonden zijn.
Stap 2: Opzoeken en klaarleggen
- Kleding voor de overledene.
- Indien aanwezig: boekje ‘Wensen voor later’.
- Adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten.
- Polis(sen) van eventuele uitvaartverzekeringen.
- Trouwboekje (indien aanwezig), paspoort of identiteitsbewijs.
Stap 3: De Laatste Eer Drachten zorgt onder andere voor
- Indien gewenst de verzorging van de overledene. Wanneer u dat wenst, doen wij dit samen met u of u verzorgt geheel zelfstandig de overledene.
- Overbrengen naar een uitvaartcentrum of thuis opbaren.
- Het volgens de wensen van de overledene en uw wensen vormgeven van de uitvaart.
- Het drukken en versturen van de rouwkaarten, liturgie, etc.
- De aangifte van overlijden bij de gemeente, inclusief overlijdensakte.
Meldingsplicht uitvaartverzekering
Heeft u een uitvaartverzekering bij De Laatste Eer Drachten? Dan dient u het overlijden te melden bij ons. Dit in verband met een correcte afhandeling van de verzekering.
Welke uitvaartondernemer?
U bent vrij om uw eigen uitvaartondernemer te kiezen, of u nu lid bent van De Laatste Eer of niet. Uiteraard helpen wij u graag als uw uitvaartonderneming. Ook hebben we contacten met andere uitvaartondernemingen om de uitvaart te verzorgen.
Eerste gesprek met de uitvaartverzorger
Als u na het overlijden De Laatste Eer Drachten belt, maakt onze uitvaartverzorger meteen een afspraak met u. Tijdens het eerste gesprek informeert de uitvaartverzorger u over wat te regelen na het overlijden, zoals aangifte van overlijden doen. Ook neemt u samen alvast de uitvaartwensen door. Dit begint bij de keuze tussen begraven of cremeren. En de vraag waar en wanneer de uitvaartplechtigheid moet plaatsvinden. Voor de verdere invulling van de uitvaart zijn er vandaag de dag heel veel mogelijkheden. Hierover denkt onze uitvaartverzorger graag met u mee om van het afscheid een liefdevol loslaten te maken. Tijdens het eerste gesprek komen ook allerlei praktische zaken aan de orde zoals het opbaren, de rouwbrief en de rouwadvertentie. Tevens gaat de uitvaartverzorger met u na of de overledene een uitvaart- of levensverzekering had en/of een wilsbeschikking.
Verzorging van de overledene
Ook bij het verlenen van de laatste zorg is De Laatste Eer u graag van dienst. Onze ervaren uitvaartverzorgers kunnen de verzorging op iedere gewenste plek uitvoeren, ook thuis. Als nabestaande kunt u bij de laatste zorg aanwezig zijn en desgewenst meehelpen; al dan niet met onze begeleiding. Ook bent u vrij om de laatste zorg zelf te verlenen. Ook hiervoor geldt: uw wensen staan voorop. De Laatste Eer Drachten regelt ook het overbrengen van de overledene vanaf de plaats van overlijden naar de plaats van verzorgen en/of opbaren.
Overlijden melden? Bel 0512-515 827 (dag en nacht bereikbaar).
Overlijden melden?
Bel 24/7 met: 0512-515 827

Onze laatste blogs

Uitvaart regelen bij leven: Waarom steeds meer mensen hun afscheid vooraf plannen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun uitvaart bij leven te regelen. Waar dit vroeger vaak werd uitgesteld of zelfs helemaal niet werd besproken, zien we nu een duidelijke trend richting bewust afscheid nemen. In deze blog leest u waarom het vooraf plannen van uw uitvaart rust geeft én praktische voordelen heeft — voor uzelf en voor uw nabestaanden.

Uitvaartkosten en belastingaangifte: Wat mag u wel en niet aftrekken?
Een uitvaart brengt vaak meer kosten met zich mee dan veel mensen vooraf verwachten. Denk aan de kist, bloemen, opbaring, rouwkaarten en de plechtigheid. Nabestaanden vragen zich regelmatig af: zijn uitvaartkosten aftrekbaar bij de belastingaangifte? En: hoe verwerk je die kosten in de erfbelasting? In deze blog leggen we uit hoe het zit met belastingaftrek, wat wel en niet aftrekbaar is en waar u op moet letten bij de aangifte.

Wat gebeurt er met een bankrekening na overlijden? Een handig overzicht
Na het overlijden van een dierbare moeten er veel praktische zaken geregeld worden, waaronder de financiële afhandeling. Wat gebeurt er met een bankrekening bij overlijden? Kun je als nabestaande direct bij het geld op de rekening, of wordt deze geblokkeerd? In deze blog leggen we uit hoe bankzaken na overlijden worden afgehandeld en wat u moet doen om een bankrekening op te heffen na overlijden.