Asbestemming

 

Mogelijkheden asbestemming

Na de crematie blijft de as nog minimaal een maand op het crematorium. Dit is een wettelijke termijn. Naasten kunnen in deze periode beslissen wat er met de as moet gebeuren, verstooien of bewaren. Voor zowel het verstrooien als bewaren zijn verschillende mogelijkheden.

As bewaren

U kunt er voor kiezen de as te bewaren, thuis of op een andere (bijzondere) plaats. Dit kan bijvoorbeeld in een sieraad, een sierurn of glasreliek. 

Urn

Urnen zijn er in vele verschillende soorten materialen, vormen en formaten. Van biologisch afbreekbaar tot een met de handgemaakt speciaal ontwerp. Urnen kunt u op verschillende plaatsen bewaren. Dit kan thuis of in de tuin. Maar het is ook mogelijk dit op een begraafplaats of crematorium te bewaren. De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over de mogelijkheid de as te bewaren in een urnenmuur of in een urnengraf. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Sieraad

In sieraden kunnen kleine hoeveelheden as worden bewaard. Dit kan in hangers, ringen of armbanden. 

Glasreliek

Een deel van de as kan ook verwerkt worden in glas. Een glasblazer kan de as verwerken in een glazen object met daarin verschillende kleuren en vormen, al dan niet met een betekenis. Ieder glaswerk is hierdoor uniek net zoals ieder mens uniek is.

Verstrooien

Vaak wordt ervoor gekozen de as te verstrooien. Dit kan op het strooiveld van het crematorium of begraafplaats. In Drachten is het mogelijk de as te verstrooien op de begraafplaatsen Slingehof, Wâldhôf en de Zuiderbegraafplaats. Verstrooien kan op zee of vanuit de lucht maar het kan natuurlijk ook op een andere plaats die dierbaar is, zelfs in het buitenland. In principe mag strooien overal mits er toestemming is van de grondeigenaar.  

 

 

 

24 uur per dag bereikbaar op
telefoonnummer: 0512 - 515 827