Wat kost een begrafenis?

Begrafenis kosten, hoe grootser hoe duurder

“Wat kost een begrafenis?” Een logische vraag die we vaak krijgen. Maar het antwoord is nog niet zo simpel. Want elk mens is anders, dus kiest iedereen voor een andere invulling van het afscheid. Uw begrafeniskosten hangen dus helemaal af van uw persoonlijke uitvaartwensen. Wilt u een groots afscheid met veel mensen, een chique rouwauto en veel bloemen? Of voelt u zich prettiger bij een standaard begrafenis zonder overdaad? Als stelregel geldt: hoe uitgebreider het afscheid, des te meer de begrafenis kosten zal. En hoe bescheidener, des te lager de begrafeniskosten.

Wat kost een begrafenis gemiddeld

De begrafenis prijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Wat kost een standaard begrafenis, dat hangt daarnaast sterk af van de grafkosten per gemeente en of het bijvoorbeeld een kerkelijke begraafplaats betreft. Verder is het goed te weten dat de gemiddelde prijs van een begrafenis hoger is dan van een crematie. In 2024 bedragen de gemiddelde begrafeniskosten in Drachten € 7.000 tot € 10.000  (excl. grafmonument).

Wat kost een eenvoudige begrafenis

Hoe een eenvoudige begrafenis eruitziet, zal voor iedereen anders zijn. Wat kost een simpele begrafenis, dat valt dus niet heel precies te zeggen. Maar een zeer sobere en dus goedkope begrafenis regelen, zal in Drachten nog altijd zo’n € 6.000 kosten (dit is exclusief grafmonument). 

Kosten begrafenis berekenen

Zelf uw begrafeniskosten berekenen gaat heel eenvoudig met onze uitvaartcalculator. Dit vergt maar enkele minuten. U krijgt dan een globaal inzicht van alle mogelijkheden inclusief de bijbehorende kosten. Ook krijgt u verzekeringinformatie wanneer u budget tekort komt.                                     

Hoeveel kost een begrafenis: goed om te weten

Wat kost een begrafenis wanneer u alles uiterst bescheiden houdt? Is er dan sprake van dé goedkoopste begrafenis? Dit hangt af van uw keuzes, maar het is belangrijk om te weten dat er ook standaard en bijkomende begrafeniskosten zijn. De standaard kosten zijn zaken die in principe gelden voor elke uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de laatste verzorging van de overledene, de kist en de diensten van de uitvaartverzorger. Bijkomende kosten heeft u zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan het opbaren, een luxe kist, rouwvervoer, dragers, huur van een locatie, catering en bloemstukken. 

Externe links

Tarieven van de begraafplaatsen in de gemeente Smallingerland

Informatie over huurgraven van de gemeente Smallingerland 

Kosten begrafenis berekenen? Neem vrijblijvend contact op.