Wat kost een crematie?

Kosten crematie: hoe grootser hoe duurder

“Wat kost een crematie?” Een logische vraag die we vaak krijgen. Maar crematie kosten zijn nog niet zo simpel te berekenen. Want elk mens is anders, dus kiest iedereen voor een andere invulling van het afscheid. Hoeveel kost een crematie, dat hangt dus helemaal af van uw persoonlijke uitvaartwensen. Wilt u een groots afscheid met veel mensen, een chique rouwauto en veel bloemen? Of voelt u zich prettiger bij een eenvoudige crematie zonder overdaad? Als stelregel geldt: hoe uitgebreider het afscheid, des te hoger de kosten van crematie. En hoe bescheidener, des te minder de crematie kosten gaat.

Gemiddelde kosten crematie

De gemiddelde crematiekosten zijn de afgelopen jaren gestegen. Wat kost een standaard crematie, dat hangt daarnaast sterk af van de kosten voor de asbestemming en of het bijvoorbeeld een urnengraf betreft. Verder is het goed te weten dat de gemiddelde prijs van crematie lager is dan van begraven. In 2024 bedragen de gemiddelde kosten van een crematie in Drachten € 7.000,-. 

Wat kost een eenvoudige crematie?

Hoe een eenvoudige crematie eruitziet, zal voor iedereen anders zijn. Wat kost een simpele crematie, dat valt dus niet heel precies te zeggen. Maar de kosten van een sobere crematie zullen in Drachten nog altijd zo’n € 4.000,- bedragen (dit is exclusief een grafsteen of -monument voor de asbestemming).

Kosten crematie berekenen

Wat kost crematie? Dit berekent u heel eenvoudig met onze uitvaartcalculator. Dit vergt maar enkele minuten. U krijgt dan een globaal inzicht van alle mogelijkheden inclusief de bijbehorende kosten. Ook krijgt u verzekeringsinformatie wanneer u budget tekort komt. 

Kosten uitvaart en crematie: goed om te weten

Wat kost een crematie wanneer u alles uiterst bescheiden houdt? Is er dan sprake van dé goedkoopste uitvaart en crematie? Dit hangt af van uw keuzes, maar het is belangrijk om te weten dat er standaard en bijkomende crematie kosten zijn. De standaard kosten zijn zaken die in principe gelden voor elke uitvaart. Denk hierbij aan de laatste verzorging, bezorging van de kist, uitvaart­begeleiding en het cremeren zelf. Deze standaard kosten van crematie bedragen in Drachten ongeveer € 2.500,-. Bijkomende kosten heeft u zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan het opbaren, een luxe kist en urn, rouwdrukwerk, rouwvervoer, dragers, huur van een locatie, catering en bloemstukken. Verder is het goed te weten dat sommige crematoria een toeslag berekenen voor een crematie in het weekend.

Externe links

Tarieven van de begraafplaatsen in de gemeente Smallingerland

Informatie over urnengraven en -muren en strooivakken van de gemeente Smallingerland 

Kosten crematie berekenen? Neem vrijblijvend contact op.