Ideeën voor een persoonlijke uitvaart
Een uitvaart draait om liefdevol loslaten
Wanneer een dierbare van u is overleden, vindt u als naasten troost in de betekenis die hij of zij voor u had. De uitvaart is het moment om stil te staan bij de mens die de overledene was, zijn of haar passies en eigenheid. Omdat ieder mens uniek is, mag ook het afscheid heel persoonlijk zijn. Juist dat maakt de uitvaart tot een liefdevol loslaten. Omdat mensen tegenwoordig heel persoonlijke keuzes maken, zijn er ook veel meer uitvaartmogelijkheden dan vroeger.
In Friesland zien we bijvoorbeeld nog steeds traditionele gebruiken terug bij uitvaarten, zoals rouwkoetsen en het gebruik van Friese paarden, terwijl anderen juist kiezen voor een eigentijdse invulling. Lees meer over Friese uitvaartgebruiken.
Begraven of cremeren?
Een van de eerste heel persoonlijke keuzes die u maakt, is die voor begraven of cremeren. Daarna zult u waarschijnlijk gaan nadenken over de kist, de plek voor het opbaren, de muziek en de bloemen. Ook het vervoer naar de uitvaartlocatie zal al snel ter sprake komen. Onze uitvaartverzorgers helpen u met al deze vragen. U kunt 24/7 bij ze terecht en ze denken graag met u mee.
Wilt u inspiratie om het afscheid nog persoonlijker te maken? Lees dan onze blog met 10 tips voor een bijzondere uitvaart, vol ideeën om de uitvaart een persoonlijke en betekenisvolle invulling te geven.
Onze laatste blogs

Symboliek en rituelen bij afscheid nemen: van witte duiven tot kaarsen
Een uitvaart is niet alleen een moment van afscheid, maar ook van herinnering, verbinding en betekenis. Veel mensen kiezen daarom voor symboliek of een ritueel tijdens de plechtigheid. Dat helpt om gevoelens te uiten, troost te vinden en het leven van een dierbare op een persoonlijke manier te eren.

Wat komt er kijken bij euthanasie?
Euthanasie is een ingrijpend en gevoelig onderwerp. Wanneer iemand voor euthanasie kiest, gaat dat gepaard met duidelijke wensen, intensieve gesprekken en een zorgvuldig medisch traject. Tegelijkertijd roept het vragen op voor de omgeving: hoe bereid je je samen voor? Wat betekent dit voor de uitvaart? En wat kun je al vastleggen?

Digitale nalatenschap: Wat gebeurt er met social media na overlijden?
In het digitale tijdperk laat vrijwel iedereen online sporen na: foto’s op Instagram, gesprekken op WhatsApp, vriendschappen op Facebook en video’s op YouTube. Maar wat gebeurt er met al die accounts als iemand overlijdt? En wie mag daar dan iets mee doen? In deze blog leest u wat een digitale nalatenschap inhoudt, hoe u zaken kunt regelen vóór het overlijden, en wat nabestaanden kunnen doen na het overlijden.