Cremeren

Welk crematorium?

Is het de wens van de overledene om gecremeerd te worden? Voor het cremeren van de overledene kunt u terecht bij een crematorium van uw keuze. Er zijn er verschillende in de omgeving. De meeste crematoria beschikken over alle faciliteiten om de uitvaartplechtigheid te laten plaatsvinden. Uw uitvaartverzorger van De Laatste Eer Drachten kan u van alle benodigde informatie voorzien.

Asbestemming

De wet schrijft voordat de as na een crematie gedurende een maand in het crematorium bewaard moet blijven. Die maand kunt u als nabestaanden gebruiken om te besluiten wat er met de as gebeurt. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt de as bijvoorbeeld verstrooien, bijzetten of er iets van bewaren in een sieraad. U mag de as ook in een sierurn mee naar huis nemen om het op een speciaal plekje te bewaren. De uitvaartverzorger van De Laatste Eer Drachten kan u precies vertellen welke keuzes u heeft.

Urnengraven, urnenmuren en as verstrooien
 

Op drie gemeentelijke begraafplaatsen zijn mogelijkheden voor het bijzetten van een urn in een urnengraf of de urnenmuur en het verstrooien van as.

Een urnengraf of een nis in de urnenmuur wordt voor minimaal 5 jaar gehuurd en er is plaats voor maximaal 2 urnen. Op het urnengraf kan een gedenkteken worden geplaatst. Voor de nis in de urnenmuur wordt een gedenkplaat geplaatst die gegraveerd kan worden. Het is ook mogelijk om een gedenkplaat naar eigen ontwerp te laten plaatsen.
Het verstrooien van as kan op een algemeen strooiveld of op een 'eigen' persoonlijk strooivak. Bij het algemeen strooiveld kan een naambordje worden geplaatst. Het persoonlijk strooivak wordt voor minimaal 5 jaar gehuurd. Hierop mag de as van maximaal 2 personen worden verstrooid en er kan een gedenkteken worden geplaatst.

Begraafplaats Slingehof, Overstesingel 1 te Drachten.

Deze begraafplaats heeft een veld voor urnengraven en een urnenmuur. Het verstrooien van as is mogelijk op het algemene strooiveld of op een persoonlijk strooivak. Bij het algemeen strooiveld kan een naambordje op een meerpaal worden geplaatst.

Zuiderbegraafplaats, Burgemeester Wuiteweg 89 te Drachten.

Op het achterste veld is ruimte voor urnengraven en kan as worden verstrooid op een persoonlijk strooivak of op het algemene strooiveld. Bij het algemene strooiveld kan een naambordje op een boomstam worden geplaatst.

Begraafplaats “De Waldhof”, Rydwei te Opeinde.

Op deze begraafplaats is een veld voor urnengraven en een urnenmuur. As kan hier verstrooid worden op een persoonlijk strooivak.

Tarieven van de begraafplaatsen van de gemeente Smallingerland vindt u hier 

Uitstel van besluit over asbestemming

Wilt u het maken van een keuze voor de bestemming van de as nog even uitstellen? Dat kan. Het crematorium bewaart de as maximaal een halfjaar voor u. Dat gebeurt in een speciale ruimte, die niet toegankelijk is voor nabestaanden.

 

Vragen over cremeren? Neem contact op.

24 uur per dag bereikbaar op
telefoonnummer: 0512 - 515 827