Alvast uw crematie of begrafenis regelen bij leven

Wat te regelen voor je overlijden

Niemand denkt graag na over het eigen afscheid. Maar een crematie of begrafenis regelen bij leven is vaak heel verstandig. Zeker wanneer het levenseinde zich onmiskenbaar aankondigt, bijvoorbeeld bij ouderdom of ziekte. Ook zijn er soms andere aanleidingen waarom mensen alvast de eigen uitvaart voorbereiden. Bijvoorbeeld wanneer er familie of een vriend(in) is overleden. Of wanneer u uw testament aan het opstellen bent. Uw crematie of begrafenis op voorhand regelen, kan gemoedsrust geven voor uzelf. En voor uw nabestaanden voorkomt het onnodig speur- en regelwerk wanneer u er niet meer bent. Wilt u uw crematie of begrafenis regelen bij leven? Vraag om vrijblijvend adviesgesprek.

Checklist crematie / begrafenis

Uw crematie of begrafenis vooraf regelen, heeft nog een voordeel. Zo kunt u rustig nadenken over uw uitvaartwensen en deze ook bespreken met uw gezinsleden of anderen. Want je eigen crematie of begrafenis organiseren, kan veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld: wil ik begraven of gecremeerd worden? Of: moet ik vooraf nog een uitvaartverzekering regelen? Daarom hebben we een crematie en begrafenis checklist voor u gemaakt. Deze kunt u hier downloaden. Ontvangt u onze ‘overlijden regelen checklist’ liever per post? Neemt u dan even contact met ons op. Bij het regelen van een crematie of begrafenis bij leven zijn de onderstaande aandachtspunten handig.

 

Aandachtspunten voor crematie of begrafenis regelen bij leven:

 

● Notaris

Uw eigen crematie of begrafenis voorbereiden, daar komen vaak ook financiële en juridische zaken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een testament waarin u vastlegt wie uw erfgenamen zijn en hoe u de erfenis wilt verdelen. Maar het kan ook gaan over belangrijke familiezaken zoals het aanwijzen van een voogd. Daarom is het verstandig om het levenseinde eens te bespreken met uw notaris. 

● Adressenlijst

Wie brengt u op de hoogte van uw overlijden? Wie nodigt u uit voor de uitvaart en wie niet? Uw eigen crematie of begrafenis regelen op voorhand, daar hoort ook een adressenlijst bij. Neem hier eens de de tijd voor en zorg ook dat uw lijst makkelijk vindbaar is in huis. Zo voorkomt u moeizame zoektochten voor uw nabestaanden.

● Verzekeringen

Aan een uitvaart zijn helaas ook kosten verbonden. Met een een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden in een toch al verdrietige periode ook nog eens voor onverwachte kosten staan.

● Social media login

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om het overlijden ook kenbaar te maken via Facebook of andere social media. Is dit ook uw wens? Zorg dan dat uw nabestaanden de inloggegevens hebben van uw social media account(s).

● Teksten voor advertentie en rouwkaart

Het levenseinde is iets intens persoonlijks. Waar de één een sober afscheid wil, kiest de ander juist voor uitbundig. Dit geldt ook voor zaken als de rouwadvertentie, rouwkaart en eventuele bedankkaart. Heeft u hierover wensen en ideeën? Zet ze eens op papier. Dit schept helderheid voor uzelf en uw nabestaanden.

● Locatie

Waar wilt u begraven of gecremeerd en bijgezet worden? Dit lijkt een overbodige vraag, want vaak kiezen mensen voor de eigen woonplaats. Maar misschien is er ruimte voor u gereserveerd in een familiegraf? Of wellicht gaat uw hart uit naar uw geboorteplaats of een andere locatie? Maak uw wensen tijdig kenbaar aan uw nabestaanden.

● Kleding

Vaak willen mensen herinnerd worden als de persoon die ze echt waren. Dit geldt ook tijdens de begrafenis of crematie. Welke kleding past daar voor u bij? Heeft u hierover duidelijke wensen, leg ze dan vast voor uw nabestaanden.

● Muziek

Waar vroeger en uitvaart altijd stemmig en plechtig was, is dat tegenwoordig heel anders. Vrijwel alles kan en mag. Dat geldt ook voor de muziek tijdens de uitvaart. Dus kiest de één voor religieuze muziek en de ander voor pop of live muziek. Heeft u specifieke muziekwensen? Zet ze eens op een rij voor uw nabestaanden.

● Receptie en koffietafel

Misschien herkent u dit: juist voor en na een uitvaart worden oude banden met familie en vrienden weer aangehaald. Een receptie en/of koffietafel kan mensen dan echt samenbrengen. Zoiets kan heel sober, maar ook uitgebreid. In ons Uitvaartcentrum Slingehof is er alle tijd om in rust gezamenlijk afscheid te nemen. Heeft u hierover duidelijke ideeën? Leg ze dan vast voor uw nabestaanden.

 

Uw crematie of begrafenis regelen bij leven? Neem vrijblijvend contact op.