Rouwkunst

 

In samenwerking met VAKwerk Hurdegaryp organiseren wij in ons uitvaartcentrum Slingehof een kunstexpositie met als thema “ROUWKUNST”.  Aan de expositie werken negen getalenteerde kunstenaars mee, elk met hun eigen unieke stijl en benadering. Iedereen is van harte welkom om te beleven wat rouw en kunst voor elkaar betekenen.

Openingstijden expositie:

Opening 18 februari – van 14.00 (opening met kunstenaars) tot 16.00 uur

Zondag, 10 maart, 17 maart, 24 maart en 31 maart van 10.00 tot 12.00 uur

Deelnemende kunstenaars:

Leo Maarleveld, Geert Schuurman, Johannes Bosgra, Janke Vaartjes, Astrid van Kampen Jogchum Veenstra, Joke Ket, Tineke Brugman en Hanneke Brugman

Leo Maarleveld      - De Sagger firing. 

Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. De mogelijkheden zijn zo divers. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Deze manier van werken is intensief en vraagt veel tijd. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee. Staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken.

Leo Maarleveld, De Feart 65, Ureterp   | 0620112161 |   www.leokeramiek.nl

 20230516.jpg

Geert Schuurman 

Om het verdriet na het overlijden van mijn dierbare broer zoveel mogelijk te ontlopen ben ik voor 7 jaar terug begonnen met kleien, vormgeven, bakken en glazuren.                       

Vooral realistische vogels die voor veel mensen niet alleen belangrijk zijn vanwege hun schoonheid maar ook vanwege de symbolische betekenissen. Zo is een roodborstje voor velen “ een geschenk uit de hemel” als dierbare herinnering aan een overledene of bedoeld als urntje waarin as van een dierbare wordt bewaard. Of is een bonte specht die troost gaf aan een terminale mevrouw die elke ochtend voor het raam lag te wachten op zijn komst. Spechten waken nu over haar graf.

Inmiddels hoef ik mijn verdriet niet meer te ontlopen en ben ik gepassioneerd  vogels  aan het boetseren en bakken. Mijn vogels zijn te vinden op kunstmarkten, in galeries en soms in een museum. Zij vliegen niet alleen door Nederland maar inmiddels door vele landen in Europa en daarbuiten.

Geert Schuurman De Stuit 9, 8748 GH Witmarsum | www.geertschuurmankeramiek.nl |  06-30338371

 

grafornament.jpg  IMG_5591-6166.jpg DSC_3655.jpg

Johannes Bosgra

Eén van mijn gelukkigste jeugdherinneringen is om beschermd door de Bosgra bomen te ontsnappen in mijn droomwereld waar alles wel volledig klopte.

In de idyllische landschapstuin van mijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon ik mij verbergen voor de harde, chaotische wereld. In mijn serie Bomen van Bosgra ben ik op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering.

De beelden zijn gemaakt in de parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door mijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875).

www.johannesbosgra.com

 

IMG_8128.jpg

Janke Vaartjes

Gewone, onopvallende details verwerk ik veelal tot een geabstraheerd beeld. Het is een ode aan de eenvoud van de alledaagse dingen. In die eenvoud ervaar ik harmonie, schoonheid en rust.

Deze kleine werken (mixed-media) zijn een ontdekkingsreis in zwart, wit en goud. Er is gebruik gemaakt van verschillende technieken en allerlei verschillende materialen. Alle werken samen vormen een geheel, maar elk werk staat ook op zichzelf.

AtelierJankeVaartjes

 

P1090492-copie1.jpg

Astrid van Kampen

Oude documenten (handschriften), afbeeldingen, stoffen en foto’s zijn voor mij een grote inspiratiebron. Ik heb het liefst dat deze echt oud zijn en gebruik in mijn werk dus zo weinig mogelijk kopieën, dit geeft voor mij een gevoelsmatige meerwaarde (“aura”).

Met deze oude materialen maak ik “altered art” en collages. Hiermee vertel ik een verhaal over de schoonheid van dingen uit het verleden.

Veel mensen hebben in een la of in een doos op zolder nog oude documenten en foto's liggen van hun (voor)ouders. Het is heel bijzonder om zo'n (voor)ouder weer een plek te kunnen geven in het dagelijkse leven van hun kinderen in de vorm van een collage.

www.astridvankampen.exto.nl

 

portret-2.jpeg

Jogchum Veenstra

Vanaf mijn prille jeugd teken en schilder ik heel veel,meer dan andere kinderen. Toen al met een gedreven passie. In de periode dat ik in Amsterdam woon de leer de ik het fenomeen stripboek kennen, ik leer de van mijn vader paardenhoofden en indianenhoofden tekenen.
Wat ik destijds feilloos nadeed in de klas. Dat was voor de desbetreffende lerares een bijzondere verrassing. Later toen wij naar Leeuwarden verhuisden ben ik door mijn opa verder gemotiveerd over kunst te leren, via museumbezoeken en boeken.
Samen met hem mocht ik kunstgrootheden als Carel Willink en Willem de Kooning ontmoeten. En natuurlijk vertelde hij diverse verhalen over Escher en meer.
Mijn opa heeft mijn kunstacademieopleiding gesponsord.
Mijn talent werd gestimuleerd door zowel mijn vader als mijn opa,
maar ook het creatieve talent van mijn moeder moeten we niet over het hoofd zien.
Mijn interesse tot mijn 20e jaar lag voornamelijk bij schilderen van het landschap.
Van Rien Poortvliet tot Jacob van Ruysdael. Ik kon die stijlen destijds al perfect nabootsen.
Mijn interesse voor het landschap heeft vanzelfsprekend ook te maken met het feit dat ik mijn hele jeugd, in de natuur heb doorgebracht in het Friese land.
Met het bootje, te voeten met polsstok, ik was feitelijk altijd buiten te vinden.
Tegenwoordig nui k wat ouder word zie ik mijzelf weer terug in dat landschap.
Trips to memorylane. De blauwe luchten, het land, het licht en de geuren van de natuur. Wind en zee.
De kern van mijn kunst bestaat uit het creëren van werelden die bij de kijker een eigen specifieke emotie of, persoonlijke herinnering oproepen. Ik maak semi abstracte landschappen zodat mensen hun eigen fantasie, er op los kunnen laten en hun eigen verhaal bij kunnen bedenken. Mijn schilderijen stellen kijkers in staat er,
eindeloos in rond te dwalen en er steeds weer iets nieuws in te ontdekken.

Jogchum.

 

www.jogchumskunst.nl

 Jogchum-2.png

Joke Ket

Ik werk en woon in Friesland, Hurdegaryp. Na enige cursussen en Materclasses bij Doet Boersma (Kunstacademie Friesland) heb ik 3 jaar de Zomeracademie van Kunstenaarsbond gevolgd.

Mijn eerste expositie was in 1995. Vanaf die tijd exposeer ik regelmatig in verschillende galeries door heel Nederland en een groepsexpostie in Zweden. Een bijzondere vermelding is de expositie in Den Haag in de Ambassade van Vietnam. Dit naar aanleiding van een reis die we gemaakt hadden door Vietnam en het werk dat daarna ontstond. De toenmalige abassadeur heeft een werk van mij aangekocht en dat hangt nu in zijn huis in Vietnam.

Na jaren geschilderd te hebben over onze reizen naar Azie, Afrika en Zuid Amerika, schilder ik tegenwoordig dicht bij huis in mijn Friesland. Je kunt me regelmatig vinden aan de Waddendijk en op de eilanden.

Ik werk uit de gedachte “Uit het vuur der aarde” en zet mijn werk op in rood. Mijn liefde gaat vooral uit naar ‘t Wad met zijn wissellende getijden, slenken en fourerende vogels met aan de horizon de eilanden.
Het Wad geeft mij ruimte, ademhalen en de sensatie van zout op mijn lippen, voeten in het slik en wind door mijn haar.

Wadvondsten zoals schelpjes, slik en zeewier verwerk ik in mijn schilderijen en objecten. Het geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid en mijn verbondenheid met Friesland.

Samen met mijn zussen is VAKwerk (Verrassend Ambachtelijk Kunstzinnig) opgezet. We richten leegstaande winkelpanden in met exosities, waar publiek op een laagdrempelige manier Kunst kan kijken/kopen. Daarnaast organiseren we ook Kunstevenementen zoals Brust in de Molkfabryk in Burgum en Kunstmarkten.

www.schildereizen.com

Een deel van de verkoop van mijn werk gaat naar St. Kalpitiya. Hier doen wij (mijn man en ik) samen met een vriend die daar woonachtig is, kleinschalige projecten voor gezondheid en welzijn van kinderen.  www.kalpitiya.nl

 

20240121_123103.jpg

Tineke Brugman

Samen met 2 zussen zit ik in VAKwerk. Wij organiseren exposities o.a. in leegstaande winkelpanden maar ook bijzondere exposities in bijvoorbeeld De Molkfabryk in Burgum en nu in Slingehof Drachten.

Sinds een jaar of 15 maak ik beelden uit steen, hierbij laat ik mij leiden door de vorm en de mogelijkheden van de steen.

Mijn werk bestaat uit verschillende steensoorten zowel harde steen serpentijn, waarvan het beeld buiten kan, als zachte speksteen uit India of China.

 

 

IMG-20240121-WA0002.jpg

Hanneke Brugman

Mijn naam is Hanneke Brugman, een van de drie zussen die VAKwerk runnen en deze expositie hebben samen gesteld. Alle drie zijn we zelf ook met kunst bezig. 

Ik ben zo'n 15 jaar geleden met beeldhouwen begonnen. Naast het werken in de zorg wat met name voor veel creatief denkwerk zorgde, is eigenlijk altijd de behoefte geweest om iets met de handen te doen.

Zo haalde ik diverse massage diploma's, maak ik heel veel foto's, schilder en beeldhouw ik. Mijn manier om mijn hoofd leeg te maken. Ik werk op gevoel, de steen leidt mij. 

Hanneke Brugman

1705868190425.jpg

hannek.jpg